सेल्फ इनभ्वाइस › सेल्फ इनभ्वाइस कहिले चाहिन्छ
सेल्फ इनभ्वाइस कहिले बनाउनुपर्छ?
सामान्यतया बेच्नेले GST लगाउँछ र तिर्छ। रिभर्स चार्जमा किन्नेले तिर्छ। यस्तो हुँदा सप्लायर दर्ता नभएको भए कुनै ठीक ट्याक्स इनभ्वाइस हुँदैन, त्यसैले सेल्फ इनभ्वाइस चाहिन्छ।
नियम एक लाइनमा
CGST Act को Section 31(3)(f): दर्ता नभएका सप्लायरको सप्लाईमा रिभर्स चार्जमा ट्याक्स तिर्नुपर्ने दर्ता भएको व्यक्तिले त्यसको इनभ्वाइस बनाउनुपर्छ। सप्लायर दर्ता भएको भए सप्लायरकै इनभ्वाइस ("रिभर्स चार्ज" लेखिएको) प्रयोग हुन्छ, र सेल्फ इनभ्वाइस चाहिँदैन।
सामान्य केस
- पसल, अफिस वा गोदामको भाडा, दर्ता नभएको घरधनीबाट दर्ता भएको बिजनेसलाई। यो अक्टोबर 2024 देखि रिभर्स चार्जमा छ; पछि कम्पोजिसन डिलरलाई यसबाट बाहिर राखियो, त्यसैले तपाईंमा लागू हुन्छ कि हुँदैन हेर्नुहोस्।
- वकिलबाट कानूनी सेवा, जो दर्ता भएको छैन, र बिल बिजनेसको नाममा छ।
- गुड्स ट्रान्सपोर्ट एजेन्सी (GTA) को सेवा, जहाँ ट्रान्सपोर्टरले आफैं GST लगाउने विकल्प रोजेको छैन र दर्ता भएको छैन।
- डाइरेक्टरको शुल्क, जुन कम्पनीले आफ्ना डाइरेक्टरलाई दिन्छ, र उनीहरू प्रायः दर्ता भएका हुँदैनन्।
- section 9(3) वा 9(4) मा नोटिफाई गरिएका अरू सेवा वा सामान, जस्तै केही सेक्युरिटी सेवा वा खास सामान। सूची बदलिन्छ, त्यसैले आफ्नो एकाउन्टेन्टसँग पक्का गर्नुहोस्।
बनाउनुअघि छिटो जाँच
- के यो सप्लाई रिभर्स चार्जको सूचीमा छ? छैन भने केही तिर्नु पर्दैन र सेल्फ इनभ्वाइस पनि चाहिँदैन।
- के सप्लायर दर्ता भएको छ? छ भने उससँग "रिभर्स चार्ज" लेखिएको इनभ्वाइस माग्नुहोस्।
- सप्लायर दर्ता भएको छैन भने: सप्लाई पाएको 30 दिनभित्र सेल्फ इनभ्वाइस बनाउनुहोस्, र भुक्तानी गर्दा पेमेन्ट भौचर।
उदाहरण
एउटा कम्पनीले नोभेम्बरमा आफ्ना दुई नन-एक्जिक्युटिभ डाइरेक्टरमध्ये प्रत्येकलाई ₹25,000 सिटिङ शुल्क दिन्छ। डाइरेक्टरको सेवा 18% मा रिभर्स चार्जमा पर्छ। कम्पनीले प्रत्येक डाइरेक्टरको एउटा सेल्फ इनभ्वाइस (वा दुवैको सूची भएको एउटा) बनाउँछ, ₹9,000 GST नगदमा तिर्छ, र त्यसलाई इनपुट ट्याक्स क्रेडिटका रूपमा फिर्ता लिन्छ।